O nás
Zabýváme se pěstováním hub od roku 2021 a vzhledem k tomu, že poptávka po nutričně bohatých potravinách roste, rozhodli jsme se tento kulinářský poklad nabídnout i Vám.
Z naší nabídky můžete ochutnat houby jako je:
- Shiitake
- Hlíva královská
- Polnička topolová
- Korálovec ježatý
- Hlíva růžová
Nabízíme také sušené medicinální houby, Reishii nebo Hericium erinaceus.
Jak houby pěstujeme?
Pěstování hub je zajímavý koníček, který se dá přirovnat k alchymii, musí se dodržovat správné postupy a udržovat sterilní podmínky, jinak se bloky, na kterých houby rostou znehodnotí, většinou plísní.
Celý proces pěstování si zajišťujeme sami a probíhá na naší malé farmě. Vezmeme podhoubí druhu houby, který chceme pěstovat a připravíme si sadbu, převážně z kukuřice, kterou sterilizuji a následně očkuji vybraným podhoubím. Po naočkování sadby trvá 2 - 4 týdny než podhoubí proroste celým obsahem sadby.
Následně touto sadbou naočkujeme opět již vysterilizované bloky s obsahem pilin, těmito bloky podhoubí za sterilních podmínek prorůstá dalších 3 - 12 týdnů, v závislosti na druhu houby. Jakmile celý blok proroste podhoubím, umístíme jej do místnosti, kde za kontrolovaných podmínek vyrostou plodnice.
Proč jsou houby potravinou budoucnosti?
Houby jsou skvělé nejen z nutričního hlediska, ale jejich pěstování je maximálně ekologické a šetrné k životnímu prostředí.
Vzhledem k tomu, že většina hub, které pěstujeme je dřevokazná, k pěstování používáme ,,odpad‘‘ dřevozpracovatelského průmyslu, tedy piliny z tvrdého dřeva, kterým, obrazně řečeno vdechneme nový život, ještě než skončí jako briketa v kamnech. Pěstování hub je tedy v podstatě takový recyklační, udržitelný proces, po konci životnosti lze blok použít třeba jako hnojivo na zahrádku.
Houby jsou nejudržitelnějším zdrojem superpotravin na světě, oproti ostatním plodinám nespotřebují téměř žádnou vodu, ale pouze vzdušnou vlhkost, nezanechávají za sebou uhlíkovou stopu, ani neprodukují metan, jejich pěstování nevyžaduje obrovské pěstební plochy či pastviny a svým složením se nutričně podobají masu, jsou zdrojem nejrůznějších prospěšných látek a v neposlední řadě výborně chutnají. Výše uvedené druhy hub se také používají v tradiční čínské medicíně již tisíce let.